Günümüzde internetten daha çok faydalanmamız için her gün binlerce belki milyonlarca blog yazısı yayınlanıyor. Bunlardan bazıları en çok tıklanan bloglardan olurken, bazıları ise sitelerin tozlu raflara karışıp kayboluyor. Etkili blog yazmak aslında çok da zor değil. Sizde bir blog yazısı yazmak istiyorsanız ve insanlarda bir etki bırakmak istiyorsanız işte bu rehber tam da size göre.
Aslında nasıl blog yazmanız gerektiği ile ilgili her yerde bir yazı, makale, tavsiye ve tüyolar bulabilirsiniz. Bunları okuyarak mükemmel şekilde kullanışlı bir blog yazısının nasıl oluşturulacağını öğrenebilirsiniz. Önemli olan bunları doğru yerlerde uygulamak ve doğru şekilde kullanabilmek. Tabii kendi yorumunuzun bir blog yazısında en önemli kriter olduğunu unutmayın.
1 ) Herkesin Tıklamaya Dayanamayacağı Bir Başlık Bulun
Bazı Blog yazarları başlık olmadan bir blog yazısı paylaşırlar ya da başlıktan önce bir ön yazı. Bu kesinlikle uzak durmanız gereken bir seçenektir. Çünkü çarpıcı bir başlık olmadan yazdığınız blog yazısına erişim neredeyse hiç olmayacaktır.
Başlığınızda her zaman kullanıcıyı yazıya çeken bir çağrıda bulunabilirsiniz. Konudan bağımsız olmayacak şekilde, yazıda ne anlattığınızı ve bir okuyucunun bu yazıyı neden okuması gerektiğini bir başlıkta toparlayabilirseniz, okuyucuya yazınıza tıklamaya ikna etmiş olursunuz.
Basit bir başlık yerine etkileyici bir başlık seçerseniz, konuyla ilgisi olmayan bir okuyucu başlığınıza herhangi bir yerde, google aramalarında veya sitenizde dolanırken denk gelirse, tıklama isteği uyandırabilir ve okuyucuyu yazınıza çekebilirsiniz.
2 ) Başlıkta Yazıya Dair Ana Bilgiyi Vermeyin
Başlığınız her zaman merak uyandırmalı. Eğer yazının sonunda verilecek olan ana bilgiyi başlıkta verirseniz kimsenin yazınıza tıklamasına gerek kalmaz. Başlığınız her zaman bir soru niteliğinde ya da merak uyandıran bir cümle niteliğinde olmalı. Örneğin ; ‘’Instagram’da Meta Verified İle Artık Herkes Mavi Tik Alabiliyor’’ başlığı yazı hakkındaki tüm bilgiyi veriyor. Yazınıza tıklamaya gerek bile kalmayabilir. Bunun yerine, ‘’Instagram’da Mavi Tik Nasıl Alınır’’ gibi bir başlık ile daha büyük bir çoğunluğa hitap edebilirsiniz.
3 ) Etkili Bir Konu seçin
Blog yazınızın etki bırakmasını ve gerçekten merak uyandırmasını istiyorsanız kesinlikle seçtiğiniz konu çoğunluğa hitap etmeli. Eğer fazla tıklanan bir blog yazısına sahip olmak istiyorsanız, her zaman genele hitap etmelisiniz. Belirli bir kesime hitap eden bir yazının okuyucusu da o kadar kısıtlı olacaktır. Örneğin ‘’Instagram Beğenilerimi Nasıl Arıtabilirim? ‘’ adlı bir blog yazısını sadece instagram beğenilerini artırmak isteyen bir kullanıcı okuyacakken, ‘’Instagram Etkileşimlerimi Nasıl Artırabilirim?’’ adlı blog yazınızı hem yorumları az olan kişiler, hem izlenmeleri, hem de beğenileri az olan kişiler okumak isteyecektir. Çünkü genel olarak instagram’da herkesin istediği ve aradığı şey etkileşimdir.
4 ) Profesyonellerden İlham Alın
Araştırmanızı yaptıktan sonra ve okuyucularınızın tam olarak neye ihtiyacı olduğunu belirledikten sonra seçtiğiniz çarpıcı başlığın altına yazmaya başlayabilirsiniz.
Eğer yazdığınız blog yazısı daha önce bir başkası tarafından yazılmadıysa, işiniz biraz zor. Ama yazdığınız blog yazısı daha önceden başkası özellikle de bir profesyonel tarafından ele alındaysa ve binlerce tıklanmaya ulaşmışsa şanslınız. En azından bu tarz yazıları okuyarak bu ele alınan konu hakkında kullanıcıların neyi görmek istediğini, hangi bilgilerden faydalandıklarını kolayca anlayabilirsiniz.
Risk alıp daha önceden hiç yazılmamış bir konu hakkında da blog yazısı yazabilirsiniz. Tek dikkat etmeniz gereken şey konunun çok da gündemden bağımsız olmaması. Kimsenin Google’da aratmayacağı bir başlık hakkında yazı yazıp kelimelerinizi harcamanıza ve vakit kaybına uğramanıza gerek yok. Eğer yeni bir uygulama çıktıysa ve ilgi görmeye başladıysa kimse kapmadan bir uygulama ile ilgili bir başlık yakalayarak binlerce okuyucuyu yazınıza çekebilirsiniz. Muhtemelen daha önceden kimse tarafından yazılmamış bir blog yazısı olacağı için, Google’da aramalarda en üstte çıkmanız da harika bir kitle kazandıracaktır. Tabii önemli olan gelen kitleyi memnun edebilmek ve yazınızı okuduklarında okuyucuda bilgi ve etki bırakabilmek.
5 ) Kendinizi Okuyucunun Yerine Koyun
Ben olsam bu yazıyı okumak ister miyim? Ben olsam böyle bir başlığa tıklar mıyım? Ben olsam bu yazıyı okuyup sonunu getirir miyim? diye kendinize sorularak yönelterek yazınızı yazarsanız, muhtemelen etkili bir sonuca ulaşırsınız. Her birimiz birer yazar ve aynı zamanda okuyucuyuz. Her şeyden öncesi yazmak için mi yazıyorum? Etki bırakmak için mi yazıyorum? sorusuna cevap vermeliyiz. Eğer etki bırakmak için yazıyorsanız her bir cümlenizi seçerek ve etki uyandıracak şekilde seçmelisiniz.
6 ) Başlıkta Yazdığınız Yazının Cevabını Yazıda Mutlaka Verin
Hiçbir okuyucu aldatmacayı sevmez. Sırf tıklanma almak için, ya da daha fazla okuyucuyu çekmek için insanların zamanını çalmak okuyucu kazanma ihtimalinizden çok kaybetmenize sebep olacaktır. Her birimiz bir sorunun cevabını Google’da ararken, sorduğumuz sorunun yazılı olduğu bir başlığa tıklayıp cevabını alamadığımız çok yazıya denk gelmişizdir. Gerçekten sinir bozucu bir durum. Başlıkta eğer ‘’Instagram’da Nasıl Mavi Tik Alırım?’’ diye bir soru yönelttiyseniz yazınız mutlaka Instagram’da mavi tik alımının adımları olmalıdır. Instagram’ın başka konularına değinerek okuyucuyu geçiştirmek ve yazının devamını okumlarını sağlamak okuyucuya vakit kaybı yaşatmaktan başka bir şey değildir.
7 ) Tutarlı Olun
Hedef kitlenizle ne kadar tutarlı olursanız, onlar da size o kadar çok güven duyacaktır.
Başlıklarınızı genellikle oldukça basit tutarsanız ve aniden güçlü kelimelerle dolu bir başlık yazarsanız okuyucularınızın kafası karışacaktır. Ne kadar çok yazarsanız, o kadar çok yazma stili geliştirirsiniz. Yazılarınızın kaç kişi tarafından okunduğuna, veya ilgi gördüğüne mutlaka bakın. Bu sayede hangi alanda daha iyi yazdığınızı yada hangi dili kullandığınızda daha çok kullanıcıya hitap ettiğinizi öğrenebilrisiniz. Bu da bir sonraki yazınızda size kolaylık sağlayacaktır.
8 ) İlgi Çekici Bir Giriş Yazın
Yazınızdaki başlıktan sonraki en önemli nokta, giriş cümlesi ve giriş paragrafıdır. Bir okuyucunun yazınıza devam etmesini istiyor, ve sonunu getirmelerini istiyorsanız öncelikle girişiniz çok etkili olmalıdır. Yazıya dair ufak bir bilgi, okuyucunun yazınızdan neler alabileceği, ve neden bu yazıyı okumaları gerektiğini okuyucuya baştan söylerseniz, mutlaka yazınıza devam etmek isteyeceklerdir. Sıkıcı bir girişi olan blog yazısının baştan sonunun gelmeyeceğini anlayan okuyucular, yazıyı terk eder ve aslında en çarpıcı bilgiler yazının devamında olsa bile bunu umursamazlar. Böylece yazınız bu okuyucular için çöp olur.
9 ) Sürükleyici Olun
Siz ne kadar sürükleyici bir yazar olursanız, yazınız o kadar kullanıcıyı sona ulaştırır. Bir okuyucuyu yazınızı baştan sonra okumaya sürüklemek, blog yazınızın en büyük başarısı demektir. Her bir cümleniz bir sonraki cümlede, her bir paragrafınız bir sonraki paragrafta merak uyandırmali ki okuyucu okumayı bırakmasın ve aynı merakla okumaya devam etsin.
10 ) Finalde Okuyucu Memnun Edin
Eğer yazınızın giriş ve gelişme bölümünde okuyucuya çok fazla bilgi ve içerik sağlayamamış olsanız bile, ana fikri her zaman sona saklayın. Vermeniz gereken bilgiyi gelişme kısmında verseniz bile, her zaman ana bilgiyi finalde vurgulayın. Okuyucunun ağzında tad bırakan bir sonuç kısmı olmalı ki, yazıyı okumayı bitirdiklerinde diğer yazıları okumaya geçmek istesinler. Bunu başarabilirseniz, blog yazımı konusunda bir çok şeyi başarmış olursunuz.
İsmim Tuğba Akçan, Marmara Üniversi İletişim Fakültesi mezunu olmakla beraber 10 yıldan uzun süredir Sosyal Medya ve Teknoloji alanında uzmanlık seviyesinde içerik yazarlığı yapmakta, günümüzdeki sosyal medya platformları ve teknolojiyi yakından takip ederek güncel haberleri ve fayda sağlayacak içerikleri üretmekteyim.